Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 13)

25 Subat 2016 PERSEMBE
Resmî Gazete
Sayi : 29635

 

TEBLIG

 

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:
ÖZEL ILETISIM VERGISI GENEL TEBLIGI
(SERI NO: 13)

 

Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebligin amaci, 5809 sayili Elektronik Haberlesme Kanunu uyarinca Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) tarafindan yetkilendirilen veya yetkilendirilmis sayilan isletmeciler tarafindan, radyo ve televizyon yayinlarinin uydu platformundan, kablo ortamindan ve kablolu, kablosuz ve mobil internet servis saglayicilari üzerinden bedel karsiligi iletilmesine yönelik, ödemeli yayincilik hizmetlerinde özel iletisim vergisi (ÖIV) uygulamasina iliskin açiklamalarin yapilmasidir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Teblig, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayili Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesi çerçevesinde, radyo ve televizyon yayinlarinin bedel karsiligi iletilmesine yönelik, ödemeli yayincilik hizmetlerinde ÖIV uygulamasina iliskin açiklamalari kapsamaktadir.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Teblig, 6802 sayili Kanunun 39 uncu maddesinin yedinci fikrasina dayanilarak hazirlanmistir.
Yetkilendirilmis isletmeciler tarafindan verilen ödemeli yayincilik hizmetlerinde ÖIV uygulamasi
MADDE 4 – (1) Ödemeli yayincilik hizmetleri, herhangi bir ilave içerik barindirmayan standart yayinlari izleme/dinleme imkaninin yani sira, abonelerin/müsterilerin tercih edecegi farkli türde yayinlari bir kerelik veya dönemsel olarak izleme/dinleme imkanini da kapsamaktadir. BTK yetkilendirmesine tabi olan ve bu kapsamda iletim hizmeti nedeniyle ÖIV mükellefi olan isletmeciler, içerik saglayici kisi veya sirketlerin içeriklerini, abonelere tasiyabilecegi gibi abonelere sunulan içerikleri kendileri de temin edebilmektedir.
(2) BTK yetkilendirmesine tabi olmayan içerik saglayici kisi veya sirketlerin içeriklerinin abonelere iletilmesi durumunda, iletim hizmetini ifa eden yetkilendirilmis isletmecilerin ÖIV matrahi, abonelerden alinan iletim hizmetinin bedelidir. Yetkilendirilmis isletmecilerin iletim hizmeti dolayisiyla içerik saglayicilardan da ayrica bedel almasi durumunda, söz konusu bedeller üzerinden de ÖIV hesaplanmasi gerekir.
(3) Radyo ve televizyon yayinlari, uydu platformu ve kablo ortamindan iletilebildigi gibi kablolu, kablosuz ve mobil internet servis saglayicilari üzerinden de iletilebilmektedir. Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis saglayicilari üzerinden verilen radyo ve televizyon yayinlarinin iletilmesi hizmetleri de 6802 sayili Kanunun 39 uncu maddesinde belirtildigi sekilde yetkilendirilmis isletmeciler tarafindan yetkilendirme kapsaminda verilmesi durumunda ÖIV’nin konusuna girer. Öte yandan, bahsi geçen yayinlarin iletilmesi ve izlenmesi için kullanilan internet erisimi üzerinden de bedel alinmasi halinde, bu bedel üzerinden ayrica ÖIV hesaplanmasi gerektigi tabiidir.
(4) Ödemeli yayincilik hizmetinin, önce kullanilip, bedeli sonra ödenmek suretiyle verilmesi yerine, önce bedelin ödenip, sonra kullanim hakkinin kazanildigi ön ödemeli sekilde verilmesi durumunda vergi, tahsil edilen bedelin iletim hizmetine isabet eden kismi üzerinden iç yüzde yoluyla hesaplanir.
Yürürlük
MADDE 5 – (1) Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.